Start. Activiteiten. Jeugd&Jongeren. Diaconie. Organisatie. Onze kerk. Contact. ANBI. ANBI Diaconie.

Nieuws / Taakgroep Eredienst

 |  Kerkdiensten  |  Jaarthema  | Fotoalbum  | Praatpaal Souburg |

© Protestantse gemeente Oost-Souburg


Uit de Taakgroep eredienst: Licht en donker

Op de laatste kerstnachtdienst heb ik een aantal reacties gekregen over het licht: waarom is het zo licht in de kerk?

Kan het niet donkerder? Ik ben het eens met deze vragenstellers. Sterker nog: we hebben met een aantal mensen gekeken hoe we de kerk zo donker mogelijk konden maken, maar dat kwam er niet helemaal uit. Dat gaan we in de paasnacht en de volgende kerstnachtdienst beter doen. Want zo komt de symboliek van licht en donker tot zijn recht.


In een verduisterde kerk branden kaarsen. Het beeldt uit dat we van het donker naar het licht gaan. Dat het licht in de duisternis schijnt. Een verduisterde kerk kan je dichter bij het Mysterie van God brengen. Je keert in tot jezelf en tot God. Ik heb het zelf vaak meegemaakt op zaterdagavond in Taizé: in een vaak stampvolle kerk met veel jongeren (die op de grond zitten) is het donker. Er worden Taizéliederen gezongen en er hangt een sfeer van verwachting. Dan wordt het licht door de broeders en door kinderen doorgegeven: een zee van kaarsjes zie je in de hele kerk branden.

Door dit spel van licht en donker kun je diep geraakt worden. Alsof de Eeuwige even oplicht in je eigen leven. Je kunt dat niet vasthouden, en dat hoeft ook niet. Je hebt even het licht zien schijnen in je eigen leven, zodat je weer vooruit kunt.


Eeuwout Klootwijk