Start. Activiteiten. Jeugd&Jongeren. Diaconie. Organisatie. Onze kerk. Contact. ANBI. ANBI Diaconie.

Uit de taakgroep eredienst: Hoe komt God aan het licht?


De eerste zondag na Kerst wordt in de kerkelijke kalender Epifanie genoemd. Dat is Grieks voor: openbaar wording, verschijning of manifestatie van de Heer. Dat is al een oud feest en in de Oosterse kerken is Epifanie zelfs nog belangrijker dan Kerst. Op verschillende manieren komt God aan het licht door de verhalen over Jezus’ eerste optreden, zo is de gedachte. Traditioneel wordt dan de doop van Jezus in de Jordaan gelezen: de Geest van God daalt op Jezus neer. Ook het verhaal van de aanbidding van het Kind door de wijzen uit het Oosten staat op het leesrooster: Jezus’ licht straalt in de duisternis van de wereld.


Een derde verhaal dat altijd wel in januari terug keert is dat van Jezus’ optreden tijdens de bruiloft te Kana: water wordt door hem in wijn veranderd, teken van Gods verwarmende aanwezigheid in onze wereld.

Soms kun je denken: daar komen ze weer, die wijzen uit het Oosten. Of: nu wordt Jezus alweer gedoopt, er is weer een jaar voorbij. Of: was het maar waar, dat van dat water en die wijn, elk jaar weer datzelfde verhaal.


Liturgie is herhaling, spiraalsgewijs. Het is herhaling en tegelijkertijd zit er wel beweging in. Je doet ieder jaar vrijwel hetzelfde, en toch kan het iedere keer weer net even anders zijn. Doen we met oud en nieuw niet ongeveer hetzelfde? Je zegt ieder jaar hetzelfde tegen elkaar (Gelukkig nieuwjaar!), maar dat zegt nog niets over hoe het jaar zal verlopen. Dat kan in dezelfde tred, maar ook ingrijpend anders. Wat het jaar brengt is niet te voorspellen. Je wenst elkaar het goede en hoopt er het beste van.


De lezingen uit de Bijbel op de zondagen van Epifanie zeggen dan zoveel als: begin het jaar in het vertrouwen dat de Geest je niet aan je lot overlaat, dat je weer door God uit het water getrokken wordt, dat je licht kunt zien als alles duister is, dat het water kan gaan stromen en zelfs wijn kan worden in je leven. Jezus heeft dat laten zien en hij gaat je voor!


Eeuwout van der Linden
  


Nieuws / Taakgroep Eredienst

 |  Kerkdiensten  |  Jaarthema  | Fotoalbum  | Praatpaal Souburg |

© Protestantse gemeente Oost-Souburg