Start. Activiteiten. Jeugd&Jongeren. Diaconie. Organisatie. Onze kerk. Contact. ANBI. ANBI Diaconie.

De Open Haven

Sinds 25 februari 2007 heeft de Protestantse Gemeente te Oost-Souburg alleen nog maar de beschikking over één kerkgebouw, dat in 2007 grondig is verbouwd. Dat gebouw is de historische kerk De Open Haven aan het Oranjeplein.

De Open Haven was vroeger een Hervormde kerk, nog vroeger een katholieke kerk, en stamt uit 1250. In de begintijd bezat de kerk een kapel die gewijd was aan de heilige Nicolaas, de beschermheer van de zeelieden. Naar dat verleden verwijst de naam Open haven. Na de vernielingen door de Beeldenstorm en het beleg van Middelburg is het gebouw ingrijpend veranderd en in 1603 heropend. Lees hier meer over de geschiedenis

Onze kerk

De verbouwing van 2007 heeft het bijzondere gebouw met een rijke historie niet alleen beter geschikt gemaakt voor de zondagse erediensten maar ook voor andere, niet-kerkelijke activiteiten. Zo wordt het gebouw niet alleen gebruikt voor rouwdiensten, maar ook voor Burgerlijke huwelijken. De Stichting Vrienden van de Historische Kerk Souburg organiseert er ook culturele activiteiten.Nieuwe Ontmoetingsruimte

In maart 2009 zijn we begonnen met de bouw van een ontmoeting- en ontvangstruimte met veel glas die het eigenlijke kerkgebouw met De Ark verbindt.In januari 2010 is de ontmoetingsruimte volop in gebruik genomen door de kerkelijke gemeente en de stichting “Vrienden van de Historische Kerk”.  De ontmoetingsruimte is niet alleen garderobe, maar wordt ook gebruikt bij het uitserveren van koffie, lunch e.d. Bij (lunch)concerten en andere activiteiten waar catering bij komt kijken.

Kerkorgel “Open Haven”

Het orgel is een balustrade-orgel en wordt aan de rechterzijde bespeeld. De tien register-knoppen bevinden zich boven de lessenaar. In de voetlijst boven het pedaal bevinden zich de twee tredes van de piano/forte inrichting waarmee de registers vanaf Octaaf 4' in één beweging uit en in kunnen worden geschakeld.

De windvoorziening bestaat uit een dubbel-vouws magazijnbalg met twee schepbalgen t.b.v. de (nu weer) bedienbare verticale zwengel ingeval de elektriciteit voor de wind-ventilator uitvalt.

Voor een beschrijving en de geschiedenis van het orgel, klik hier


Zie ook de beschrijving van het kerkorgel op de orgelsite: www.orgelsite.nl

| Onze kerk  |  Orgel |  Geluidsinstalatie |  Fotoalbum  |

Interieur Open Haven

De Ark

De Ark is al vele jaren de ontmoetingsplek waar niet alleen vergaderd wordt, maar ook gebruikt wordt door de kindernevendienst, crèche, cantorij, vorming en toerusting's groepen, en alle andere activiteiten.

Deze ruimte wordt ook verhuurd aan niet kerkelijke verenigingen en groepen. Een ruime keuken met moderne apparatuur is ook aanwezig evenals een toilet groep en invaliden toilet.

© Protestantse gemeente Oost-Souburg

Start. Activiteiten. Jeugd&Jongeren. Diaconie. Organisatie. Onze kerk. Contact. ANBI. ANBI Diaconie.